EDYCJA III , WARSZAWA 2024 r.
-
POSTANOWIENIA OGÓLNE
CEL KONKURSU
- Wybór najlepszych produktów wykorzystywanych w gastronomii przez szefów kuchni na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
- Nominacja wybranych i ocenianych przez szefów kuchni produktów do nagrody CHEF’S CHOICE w danym roku kalendarzowym.
ORGANIZATOR KONKURSU
Organizatorami konkursu są Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundacja WIP (Warto im Pomóc)
NAGRODA
- Nagrodą w konkursie jest godło promocyjne CHEF’S CHOICE, którą otrzymują wszyscy laureaci konkursu.
- Nagrody CHEF’S CHOICE przyznawane są w sześciu kategoriach (lista kategorii stanowi załącznik nr 1 do niniejszego regulaminu).
- Informacja o firmach nominowanych oraz laureatach konkursu zostanie umieszczona na stronach internetowych organizatora i stronie konkursu www.chefschoice.pl a także w komunikatach wysyłanych do prasy ogólnopolskiej i regionalnej.
- Laureaci uzyskują prawo do posługiwania się godłem promocyjnym CHEF’S CHOICE w swoich działaniach promocyjnych, w tym w szczególności:
- używania wizerunku godła promocyjnego CHEF’S CHOICE z obowiązkiem podania roku jej otrzymania na papierze firmowym, folderach itp.
- do wykorzystywania informacji o zdobyciu nagrody z obowiązkiem podania roku otrzymania
- informację otrzymaniu nagrody w swoich materiałach informacyjnych i reklamowych oraz w akcjach promocyjnych
- prezentowania nagrody podczas imprez targowych i wystawienniczych.
NOMINACJE
Prawo do nominacji produktów do Konkursu posiada
- organizator konkursu
- organizacje zrzeszające kucharzy
- Firmy mogą zgłosić same swoje produktu do konkursu przesyłając formularz konkursowy. Nominację od organizatora otrzymają po wstępnej weryfikacji produkt.
-
KAPITUŁA KONKURSU
- Ocen firm uczestniczących w Konkursie dokonuje Kapituła Konkursu.
- W skład Kapituły Konkursu wchodzi od czterech do 16 osób, w tym:
- przedstawiciel organizatora
- przedstawiciele organizacji zrzeszających kucharzy
- osoby zaproszone przez organizatorów.
- Zadaniem Kapituły Konkursu jest:
- reprezentowanie Konkursu przed uczestnikami, wszelkimi instytucjami i mediami
- gromadzenie i ocena dokumentów przebiegu Konkursu
- rozpatrywanie wszelkich skarg uczestników
- wyłonienie laureatów i firm wyróżnionych godłem CHEF’S CHOICE
- o ewentualnym przyznaniu nagrody specjalnej decyduje Przewodniczący Kapituły Konkursu.
- Siedziba Kapituły Konkursu CHEF’S CHOICE
01-864 Warszawa, ul. Kochanowskiego 31/41 tel.: 22 897 67 47 email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
5.Kapituła wybiera spośród swojego grona Przewodniczącego oraz Sekretarza. Przewodniczący kieruje pracami Kapituły, zwołuje jej posiedzenia oraz reprezentuje ją na zewnątrz.
- Posiedzenia Kapituły zwołuje Przewodniczący lub osoba przez niego upoważniona.
- Kapituła podejmuje decyzje zwykłą większością głosów, biorąc pod uwagę obecnych na posiedzeniu oraz Sekretarz Kapituły. Każdy członek Kapituły może zgłaszać uwagi do protokołu.
- Kapituła Konkursu może zmienić Regulamin Konkursu tylko w przypadku obecności wszystkich jej członków większością 2/3 głosów.
- Po zakończeniu Konkursu Kapituła ustala listę laureatów, którzy otrzymują Godło promocyjne CHEF’S CHOICE
- Lista laureatów ogłoszona przez Kapitułę jest ostateczna i nie podlega w żadnym trybie zaskarżeniu.
III. WARUNKI UCZESTNICTWA
- W Konkursie CHEF’S CHOICE mogą uczestniczyć podmioty gospodarcze mające siedzibę i rejestrację na terenie Rzeczpospolitej Polskiej (lub ich udokumentowani prawni następcy), zarejestrowane co najmniej rok przed ogłoszeniem Konkursu.
- Konkurs składa się z jednego etapu, który wymaga od uczestników złożenia i dostarczenia określonego zestawu dokumentów:
- „Formularza zgłoszenia” (załącznik nr 2 do niniejszego regulaminu)
- Prezentacji (załącznik nr 3 do niniejszego regulaminu)
- produktu biorącego udział w ocenie przez kapitułę konkursu
Złożone dokumenty oraz produkt podlegają ocenie Kapituły Konkursowej. W wyniku tej oceny
zostaje wyłoniona lista firm w sześciu kategoriach, które otrzymają godło promocyjne CHEF’S CHOICE
- W Konkursie nie mogą brać udziału firmy sponsorujące Konkurs oraz te, których właściciele lub osoby z nimi spokrewnione lub spowinowacone w jakimkolwiek stopniu, zasiadają w składzie Kapituły Konkursu.
Siedziba Kapituły Konkursu CHEF’S CHOICE
01-864 Warszawa, ul. Kochanowskiego 31/41 tel.: 22 897 67 47 email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
-
TERMINY
- O nominowaniu i rozpoczęciu Konkursu firmy zostaną powiadomione przez organizatorów: telefonicznie, mailem lub w drodze ogłoszeń prasowych.
- Termin przyjmowania „Formularza Zgłoszenia”, prezentacji i produktu mija 01.04.2024. W szczególnych przypadkach dopuszcza się przyjęcie ,,Formularza Zgłoszenia, prezentacji i produktu po terminie wyznaczonym jeżeli istnieje możliwość ich oceny przez kapitułę Konkursu
- Kapituła przekaże informacje firmom, które zostały laureatami
- informacja publiczna o laureatach zostanie upowszechniona podczas Wielkiej Gali ZŁOTYCH WIDELCÓW 25.04.2024.
- Tryb i miejsce ogłoszenia laureatów Konkursu, każdorazowo podaje się do wiadomości w dniu ogłoszenia Konkursu.
-
KRYTERIA OCENY
- Kapituła Konkursu dokonuje oceny produktów otrzymanych od firm na podstawie prezentacji. oraz po jego wykorzystaniu w działalności gastronomicznej
- W Konkursie Kapituła może zasięgać opinii o produktach u firm i osób, u których uzyskały one rekomendacje.
- Kapituła Konkursu przyznaje nagrody w sześciu kategoriach.
- Kapituła może pozbawić uczestnika Konkursu godła promocyjnego CHEF’S CHOICE jeżeli otrzyma udokumentowane dowody zaprzeczające informacjom podanym przez uczestnika.
VII. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
- Wszelkie dokumenty i informacje dostarczone przez uczestników Konkursu mają charakter poufny i będą wykorzystane wyłącznie do celów Konkursu (zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych).
- Niniejszy Regulamin wchodzi w życie z dniem zatwierdzenia go przez Kapitułę Konkursu.