Jolanta Borowiec

Jolanta Borowiec AMBASADOR MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Od ponad 10 lat kieruje stacją Polsat Café dedykowaną kobietom. Na przestrzeni tych lat dyrektor kanału wprowadziła na antenę stacji wiele programów dotyczących tematyki zdrowego stylu życia zanim zapanowała na nie moda. Między innymi nagrodzone „Zdrowie na widelcu” , czy „Grzeszki na widelcu”, w którym aktorka i propagatorka zdrowego stylu życia Ania Guzik w sposób nieco zabawny porusza tematykę żywienia. Programy nie tylko demaskują złe nawyki żywieniowe, ale opowiadają czego unikać, gdzie szukać zdrowych zamienników. Pokazują jak przygotować dietetyczne wersje lubianych potraw i tym samym jak uniknąć błędów żywieniowych. W Polsat Café nie mogło zabraknąć programów poświęconych odchudzaniu i diecie. „Jem i chudnę” – z aktorką Magdaleną Wójcik w roli prowadzącej pokazywał jak skomponować pełnowartościowe posiłki, które będą niskokaloryczne i pomogą zrzucić zbędne kilogramy. W kanale dla kobiet ważne miejsce miały programy poświęconych żywieniu dzieci. Dla młodych matek stacja przygotowała m.in. propozycję autorstwa Grzegorza Łapanowskiego „Misja stołówka”, w którym znany kucharz udowadniał, że jedzenie w przedszkolnych i szkolnych stołówkach nie musi być monotonne i przygotowane z żywności przetworzonej. Starał się zmienić myślenie o żywieniu zbiorowym, zaszczepić w rodzicach i dzieciach nawyki zdrowego odżywiania i wreszcie pokazać, że wspólne gotowanie może być świetną zabawą. Telewizja ma też w swojej ofercie pierwszy chyba w Polsce program kulinarny dla par – „Przez żołądek do serca”. Ewa Wachowicz i Witek Iwański doradzali, jak poprzez potrawy trafić do serca partnera oraz przygotować niebanalny posiłek. Jak przygotować romantyczną kolację dla partnera nawet jeśli umiejętności kulinarne ograniczają się do zagotowania wody. Stacja od początku swego istnienia do dziś namawia kobiety do dbania o siebie i swoją rodzinę na wszystkich płaszczyznach także proponując programy prozdrowotne, jak choćby „Przychodzi baba do lekarza” z Grażyną Wolszczak.

,, Myśląc o tej telewizji i tworząc ją chciałam, żeby ta stacja była przyjaciółką kobiety. Zależało mi na tym, żeby kobiety z całej Polski, nie wychodząc z domu, mogły się spotkać ze sobą przed telewizorem. Chciałam dać im poczucie wspólnoty, która pomaga odnaleźć w sobie siłę, a my - Kobiety nie jesteśmy słabe. Możemy być piękne, mądre, silne, wykształcone. Chciałam, żeby Polsat Café było właśnie takim spotkaniem z kobietami. Proponuję kobietom bardzo szeroki wachlarz tematów, które je interesują. Jest więc i moda i life style, zdrowie, uroda oraz świetne filmy dokumentalne .

Krzysztof Szublborski

Krzysztof Szublborski AMBASADOR MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, właściciel prywatnej firmy konsultingowej KINGS zajmująca się doradztwem kulinarnym oraz profesjonalnymi szkoleniami skierowanymi do kucharzy i restauratorów. Współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej przyznającej tytuły Czeladniczo – Mistrzowskie w zawodzie kucharz. Miłośnik i propagator kuchni regionalnych oraz organizator konkursów i eventów kulinarnych, w tym m.in. Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich oraz Sylwestra Szefów Kuchni i Cukierni.

WAŻNIEJSZE TYTUŁY I OSIĄGNIĘCIA ZAWODOWE: Mistrz Świata BBQ, Srebrny i brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie Culinary Olympics IKA – Olympiade der Köche. Pomysłodawca, wydawca i współautor książki Lekcje Smaków, skierowanej do uczniów i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym. Współautor książki „Grilluj z Mistrzami Świata" oraz książki „Od kuchni" Felietonista, autor tekstów eksperckich Laureat nagrody Hermes Kulinarny – Osobowość Kulinarna – nagroda przyznana przez miesięcznik Poradnik Restauratora i branżę kucharsko – gastronomiczną w Polsce. Laureat nagrody Bursztynowy Mieczyk - za Działalność Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Zdobywca Oskara Kulinarnego w kategorii Promotor Kuchni Regionalnych nagroda przyznana przez środowisko kucharskie w Polsce. Instruktor kulinarny wielu projektów szkoleniowych skierowanych do branży gastronomicznej.

Jean Bos

JEAN BOS Ambasador Marki Złotego Widelca

Gotował dla królów i prezydentów, do Polski wprowadził kuchnię molekularną. Jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni, nagrodzony w 2006 roku tytułem Najlepszego Kucharza Świata. W 2013 roku otrzymał wyróżnienie Oficer Orderu Leopolda II, od Jego Królewskiej Mości Króla Belgii Alberta II. Order został przyznany za całokształt twórczości kulinarnej jako obywatelowi Belgii, a zwłaszcza za swoją działalność w Polsce. Od ponad 7 lat pracuje w Lublinie, gdzie jest szefem kuchni w hotelu AGIT.

Wiesław Bober

WIESŁAW BOBER Ambasador Marki Złotego Widelca

Należy do wąskiego grona najlepszych i najbardziej doświadczonych kucharzy w Polsce. Branża gastronomiczna zafascynowała go i pochłonęła całkowicie. Gotował dla artystów , ludzi świata polityki oraz Miss World. Popularyzował polskie smaki w Maso Corto we Włoszech , Kaprun w Austrii oraz wielokrotnie w Pradze. Doskonały kucharz pomysłodawca, organizator. Juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych. Współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni : organizacji skupiającej najlepszych szefów kuchni w Polsce, którzy swą wiedzą służą branży gastronomicznej. Pierwsze szlify w trwającej blisko 30 lat karierze zawodowej zdobywał na Śląsku w Hotelu Olimpijski w Katowicach. Talent i wyszukany smak sprawiły, że w krótkim czasie został szefem kuchni i tak zostało do dnia dzisiejszego. Następny etap to praca w pięciogwiazdkowy Hotelu Belweder w Ustroniu oraz kolejno dwa czterogwiazdkowe hotele , w których zdobywał doświadczenie przez prawie 10 lat. Od 2015 r. kiedy to rozpoczął swoją przygodę z Hotelem Fabryka Wełny & SPA i Restauracja Przędzalnia w Pabianicach dzieli się swoim kunsztem kulinarnym. W pabianickim hotelu Fabryka Wełny stworzył autorskie miejsce szefa kuchni. Propaguje kuchnię polską tradycyjną połączoną z nowoczesną, inspiruje się klasycznym stylem francuskim oraz kuchnią myśliwską jako czynny myśliwy. Wolny czas spędza na polowaniach a przebywanie w lesie to dla niego doskonały relaks. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Stale współpracuje ze szkołami gastronomiczno-hotelarskimi. Ambasador Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu

Marcin Sobol

Marcin Soból AMBASADOR MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska. Szef kuchni z 24 letnim stażem na co dzień zarządza kuchnią w restauracji Krasnodwór, która w 2018 i 2019 r. znalazła się w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce, przyznawanych przez przewodnik Poland 100 Best Restaurant. Po raz trzeci z rzędu zdobywca Złotego Widelca w konkursie ,,Polska od kuchni” którego organizatorem od dziewięciu lat jest Fundacja WIP.
Juror na wielu konkursach kulinarnych, krajowych i zagranicznych. Kucharz pełen pasji i inspiracji, ceniący tradycyjną polską kuchnię którą prezentuje na co dzień w nowych odsłonach.
Prowadzi szkolenia, warsztaty i treningi z uczniami szkół gastronomicznych którzy odnoszą sukcesy na konkursach krajowych jak i zagranicznych, ostatnio pierwsze miejsce w Niemczech na konkursie międzynarodowym.
Dwukrotnie przygotowywał bankiet z okazji Dnia Niepodległości w Pałacu Prezydenckim w Warszawie. Miał zaszczyt gotować dla Belgijskiej Pary Królewskiej podczas swojej oficjalnej wizyty w Polsce.
Absolwent warszawskiej szkoły gastronomicznej na Poznańskiej, którą ukończył jako technolog żywienia.

Giancarlo Russo

Giancarlo Russo AMBASADOR MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Jedyny w Polsce oficjalny kucharz przygotowujący dania dla dwóch Papieży : Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Były oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Laureat nagrody Hermesa z kategorii Osobowość Gastronomi 2016. Wieloletni, były Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce ( FIC Polonia).

Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restauracje na Sycylii. Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria , a doświadczenie zdobywał pracując w restauracjach w regionie Abruzzo , a następnie przez kilka lat w 5 gwiazdkowym Hotelu Savoy Florence w Toskanii.

W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w restauracjach warszawskich z zakresu kuchni włoskiej , a następnie przez 4 kolejne lata był szefem kuchni znanej restauracji „Chianti” w Warszawie. Do 2015 roku prowadził własne restaurację Warszawie pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano „ ( jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami , najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg „ Poland Monthly „, jedna z najlepszych restauracji wg rankingu „Neewsweek’a „ w Top liscie Bikonta i Makłowicza ) przy ul. Rzymowskiego i ul. Wilczej oraz trattorię pod nazwą „Trattoria Giancarlo” w Wesołej ( dzielnica Warszawy) uhonorowanej 5* w rankingu restauracji „Polityki”.

Obecnie zaprasza do Studia Kulinarnego Giancarlo z show room firmy Alva.

Jarosław Uściński

JAROSLAW UŚCIŃSKI EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Szef kuchni i właściciel restauracji OLKUSKA7 oraz MOONSFERA, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, menadżer Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych, wielbiciel i mistrz BBQ, członek drużyny BBQ Kings Polska z którą zdobył wicemistrzostwo świata. Jego autorskie dania w prowadzonych restauracjach zaskakują elegancją, oryginalnością i wyrafinowanym smakiem. Kocha kuchnie i uczciwość kulinarną.

Remigiusz Rączka

REMIGIUSZ RĄCZKA EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

 Urodził się i wychował w tradycyjnej śląskiej rodzinie z tradycjami górniczymi.  Od dzieciństwa uczestniczył i pomagał w tradycyjnych czynnościach związanych z kulturą śląską takich jak: kiszenie kapusty, świniobicie, wykopki, skubanie pierza czy też wiele innych. Kultura śląska (gwara, kuchnia, obyczaje) to elementy, które na zawsze zagościły w sercu Remigiusza. Ukończył Technikum Hotelarskie, a następnie studnia turystyczne o specjalności Hotelarstwo. Po ukończeniu pedagogicznych studiów podyplomowych rozpoczął pracę jako nauczyciel przedmiotów zawodowych w szkole średniej. Od 2001 roku nieprzerwanie związany jest z branżą gastronomiczną. Od 2008 roku prowadzi różne, telewizyjne programy kulinarne:2008-2011- „Kuchnia po śląsku”- TVS, 2011- nadal, „Rączka Gotuje” TVP Katowice, 2015-2020- kucharz gotujący w „Pytanie na śniadanie” -TVP 2, 2019-nadal- „Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki” W latach 2015-2019 prowadził również programy radiowe w :Radio Vanessa, Radio Katowice, Radio Silesia.

W latach 2013-2020 prowadził autorską restaurację z kuchnią śląską „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śląskim
„Rączka gotuje na beztydziyń i świynta”- jesień – zima- 2015

„Rączka gotuje na beztydziyń i świynta”- wiosna- lato- 2016

„Zasmakuj w Sienkiewiczu”- 2016 to książki które wydał.

Przez ostatnie kilka lat przeprowadził kilkadziesiąt, kilkaset pokazów i warsztatów kulinarnych.
W planach wydanie nowej książki kulinarnej, a także ciągły rozwój osobisty poprzez liczne działania jak warsztaty, pokazy, stworzenie linii produktów asygnowanych osobą Remigiusza Rączki.

Joanna Cieśluk

Joanna Cieśluk EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Jej roczny cykl życia podzielony jest na dwa sezony. Zimę spędza na Mazurach, gdzie jestem szefową szkoły narciarstwa i snowboardu Master, na stokach Pięknej Góry w Gołdapi. Latem wyjeżdża za granicę, gdzie pracuję w gastronomii. Już trzeci rok kontynuuje swoją przygodę z kuchnią w Irlandii, w pięknej, położonej nad samym oceanem, miejscowości Lahinch. Mimo jedynie 4-letniego doświadczenia, pracuje jako sous chef. Zdobywa tam nowe umiejętności w szybko rozwijającej się restauracji Tasty Station, która utrzymuje się na pierwszym miejscu na Trip Advisor już od dwóch lat. „Dwa sezony” dają jej idealną szansę na łączenie pasji ze sposobem na życie.

Jarosław Walczyk

Jarosław Walczyk EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu.

Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży.

Laureat nagród, kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie 2013, Hermesa 2015, Szef roku 2015, najlepsza restauracja roku, Pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendacja, dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 –Osobowość kulinarna 2016 roku i wielu nagród otrzymanych w poprzednich latach. Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 – Rekomendacja, dwa symbole sztućców. Obecnie jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie, która otrzymała trzy sztućce plus i tytuł Szef Kuchni 2018 – region centralny.

Agnieszka Ochniak

Agnieszka Ochniak –Ekspert Marki Złotego Widelca

redaktor naczelna najstarszego portalu gastronomicznego w Polsce www.papaja.pl. Specjalistka e-commerce, certyfikowany Social Media Manager. Mimo że ukończyła wydział Prawa i Administracji na Uniwersytecie w Toruniu oraz podyplomowe studia z Prawa Europejskiego, od dwudziestu lat związana jest z branżą gastronomiczną. Pracując w portalu papaja.pl, opisuje wydarzenia i robi fotorelacje, z najróżniejszych miejsc związanych z szeroko pojętą gastronomią. Do tej pory uczestniczyła w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w kraju i na świecie m.in. Madryt Fusion, Bocuse d'Or, Gault & Millau, The Best Chefs, Taste of London, Kulinarny Puchar Polski. Współpracuje z wieloma firmami z rynku gastronomicznego, promując ich produkty w mediach społecznościowych, w prasie lub wspierając w bezpośredniej sprzedaży. Pisze blogi i artykuły eksperckie dla firm. Brała czynny udział jako juror w konkursach kulinarnych, nalewkowych oraz fotograficznych. Uczestniczyła w wielu projektach unijnych, gdzie zdobywała wiedzę z zakresu cukiernictwa, gastronomii m.in. w Polsce, w Hiszpanii, Portugalii czy Francji. Ukończyła szkolenie Na Rzecz Rozwoju Kobiet "Gietka". Wystąpiła jako ekspert w programie kulinarnym "Wieprza Pieprzem". Dodatkowo prowadzi stronę internetową www.konkursykulinanre.pl, biorąc czynny udział w organizacji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego. Od dwóch lat jest współorganizatorem Balu Charytatywnego w Toruniu. Uwielbia podróżować, czytać książki, interesuje się współczesną sztuką, nie tylko kulinarną.


Ewa Drzewicka

Ewa Drzewicka EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Właścicielka pracowni Jula Smakula, dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim, specjalista w dekoracji tortów w stylu angielskim, miłośniczka tortów wielopiętrowych oraz anatomicznych figurek. Szkolona przez światowej klasy mistrzów jak Denis Zuev (anatomia), Dorothy Klerck(torty live size), Barbara Regini (figurki), Jordi Bordas (mistrz świata klasycznego cukiernictwa), Avalon Yarnes (torty nowoczesne), Beata Prusak oraz Iga Sarzyńska (lukier królewski), Tadeusz Branecki (florystyka cukiernicza), Monika Siewiert (aerograf w cukiernictwie)

Autorka tekstów i tutoriali do gazet cukierniczych, m. In. do „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Trenerka w szkole kulinarnej Skład Bananów oraz Ambasador 92, organizatorka pokazów cukierniczych, od 2017 roku Ambasador firmy Kruszwica. Sędzia na konkursach międzynarodowych (2017 Mińsk)

Nagrody:

  • 2020 – dwa złote medale Mistrzostw Olimpijskich IKA Olympiade der Koche Stuttgart
  • 2019 - Tytuł Branżowej Osobowości  Roku
  • 2019 - Srebrny medal i wicemistrzostwo w Mistrzostwach  Polski w Dekoracji Tortów
  • 2018 – srebrny medal i tytuł wicemistrza Europy na Mistrzostwach Europy w Dekoracji Tortów
  • 2018 – brązowy medal na Cukierniczych Mistrzostwach Polski
  • 2017 – złoto medal na konkursie w Birmingham Cake International
  • 2017 – brązowy medal i wyróżnienie na konkursie w Londynie Cake International
  • 2016 – złoty medal na konkursie w Birmingham Cake International
  • 2016 – brązowy i srebrny medal na Cake Festiwal w Katowicach
  • 2012 - Dwa złote medale w Mistrzostwacj Olimpijskich IKA Olympiade der Koche Sttudgard

Dyplomy Państwowe:

  • 2013 – tytuł czeladnika cukiernictwa
  • 2017 – tytuł mistrza cukiernictwa
  • 2018 – tytuł instruktora praktycznej nauki zawodu

Anna Leszczyńska

Anna Leszczyńska – Ekspert Marki Złotego Widelca

Ekspert kulinarny, profesjonalny stylista żywności, scenograf spożywczy. Specjalizuje się w stylizacji żywności, opracowywaniu receptur oraz pisaniu artykułów spożywczych. Posiada certyfikat fotografii i stylizacji kulinarnej. Jej działania obejmują stworzenie i opracowywanie pysznych, kuszących przepisów a także przygotowywanie artystyczne potraw i napojów do fotografii i filmów. Współpracuje z najlepszymi restauracjami na świecie. Zajmuje się konsultacją stylistyczną w fast foodach sieciowych. Stylizuje dania dla wielu lokalnych i krajowych marek żywnościowych, czasopism oraz książek kucharskich. Współpracuje z producentami reklam telewizyjnych i internetowych. Sprawia, że potrawy wyglądają apetycznie i smacznie. Posiada profesjonalny zespół do wykonywania najtrudniejszych zadań.


Anna Archacka-Sierminska

Anna Archacka-Sierminska EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego. Doradca, instruktor kulinarny. Autorka artykułów prasowych. Organizator imprez i sędzia konkursów kulinarnych. Szefowa kuchni oraz dietetyk. Promująca zdrową żywność i kuchnię Azjatycką. Mistrzyni świata w sushi oraz kilkukrotna rekordzistka Guinnessa.