2 września br. w warszawskiej Scenie Relax odbyła się X jubileuszowa Gala wręczenia nagród „Złoty Widelec” będąca zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. Wręczono 58 statuetek, w tym przyznano 16 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziewięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 300 restauracji, ponad 1 090 z nich uczestniczyło w akcji, 365 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Waldemar Piórek, założyciel i Prezes Fundacji WIP (Warto im Pomóc).

Fundacja WIP zorganizowała już po raz dziesiąty akcję rekomendującą gastronomię „Polska od Kuchni”. Tegoroczna edycja jak co roku przebiegała pod hasłem „Wrócę tu!”. Statuetki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji wręczono w kategoriach restauracja hotelowa i restauracja autorska, kuchnia polska i staropolska, śródziemnomorska, międzynarodowa, orientalna oraz stek house. Konkurs przebiegał pod patronatem honorowym Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy. Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro- Toques Polska (ETP).

Nowym ambasadorem marki „Złotego Widelca” został Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej przyznającej tytuły Czeladniczo – Mistrzowskie w zawodzie kucharz, miłośnik i propagator kuchni regionalnych oraz organizator konkursów i eventów kulinarnych. W tym roku po raz pierwszy przyznane zostały specjalne wyróżnienia TOP MARKI ZŁOTEGO WIDELCA 2021. Otrzymały je restauracje, które nieustannie dbają o najwyższy poziom serwowanych dań oraz o obsługę klienta: RESTAURANT & BAR N31 by ROBERT SOWA z Warszawy, restauracja AKADEMIA z Warszawy, restauracja POLSKA AIRPORT HOTEL OKĘCIE WARSZAWA, ELIXIR RESTAURANT BY DOM WÓDKI oraz restauracja STARY DOM z Warszawy, restauracja WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER z Pabianic i restauracja CARRY KING z Piaseczna. Nagrodę specjalną dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2021 roku, którą otrzymał Marcin Szukaj szef kuchni restauracji KUCHNIA by Marcin Szukaj z Bydgoszczy.

Restauracji ROXX WARSAW przyznano nagrodę GASTRONOMICZNY DEBIUT 2021 ROKU, natomiast restauracja U WIENIAWY z Warszawy otrzymała tytuł GASTRONOMICZNY KONCEPT 2021 ROKU STAKUCHNIA OFICERSKA. Najlepszą restauracją regionalną w Polsce w tym roku została MAŁA CEGIELNIA z Mieszewa. Restauracja WOŁAWINA z Wrocławia otrzymała tytuł NAJLEPSZY STEAK HOUSE W POLSCE 2021 ROKU. Cukiernią Roku 2021 w Polsce mianowano Cukiernię PAWLOVA z Poznania. W kategorii firm świadczących usługi cateringowe nagrodzono firmę WOLSKI CATERING by SOUL FOOD BISTRO z Piotrkowa Trybunalskiego - CATERINGOWA FIRMA ROKU 2021, SPOKO BOX z Warszawy - CATERING DIETETYCZNY 2021 ROKU oraz BANGLOB z Gdyni - NAJLEPSZY CATERING NA POMORZU 2021 ROKU. Statuetkę w kategorii FRANCZYZA 2021 ROKU otrzymała firma AMRIT JOY.

– Jestem niezwykle dumny, że już po raz dziesiąty mogliśmy wyróżnić i nagrodzić tak wiele wspaniałych miejsc na kulinarnej mapie Polski. Akcja „Polska od Kuchni” od dziesięciu lat cieszy się ogromnym powodzeniem, a dzisiejsza jubileuszowa gala dowiodła, że taki ranking w branży gastronomicznej jest niezwykle potrzebny. Celem akcji, jak co roku, jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu. Nagradzanie najlepszych firm sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie - do restauracji nagrodzonych „Złotym Widelcem”, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów światapodkreślał podczas Gali Waldemar Piórek, pomysłodawca i organizator konkursu WIKTORIA i POLDKA OD KUCHNI, Prezes Fundacji WIP Warto Im Pomóc, która jest organizatorem tego przedsięwzięcia.

Jurorami tegorocznej akcji byli eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin oceniali restauracje. Członkowie jury oceniali lokale na formularzach oceny, na podstawie których Kapituła dokonała ostatecznej oceny i rekomendacji lokali. Organizatorem akcji „Polska od Kuchni” jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni”, którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA - Znak Jakości Przedsiębiorców - promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc - Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalność gospodarczą.

Do restauracji ROXX mieszczącej się w Warszawie zawitała z wizytą jurorską udała się Jolanta Borowiec,  Ambasadorka Marki Złotego Widelca, dyrektor stacji POLSAT CAFE, ekspert kulinarny WIP. Dyrektor kanału wprowadziła na antenę stacji wiele programów dotyczących tematyki zdrowego stylu życia zanim zapanowała na nie moda. Między innymi nagrodzone „Zdrowie na widelcu” , czy „Grzeszki na widelcu”,

Roxx to nowe miejsce na restauracyjnej mapie Warszawy. Już od wejścia uwagę przykuwa eleganckie i stylowe wnętrze. Dla tych którzy lubią nowoczesny desing - a zarazem z elementami klasyki, będą tu mieli ucztę dla doznań wzrokowych. Ale to dopiero preludium przed posiłkiem. Bogate menu , nawet dla takich jak ja , niejedzących mięsa. Na przystawkę wyśmienity tatar z łososia, potem pyszny chłodnik i wykwintny okoń . Coś wspaniałego. Dawno nie jadłam tak doskonale przyrządzonej ryby. ( być może dlatego że jestem tuż po urlopie nad Bałtykiem...A tam wszystkie ryby w tej samej panierce i na tym samym tłuszczu ) Na koniec deser , czyli to co łakomczuchy lubią najbardziej....pyszny sernik i brownie, które nie tylko rozpływa się na talerzu ,ale też w ustach. Wszystko " niestety" bardzo smaczne. A do tego bardzo profesjonalna obsługa kelnerska. Mimo , że nie wyszłam z tej kolacji zadowolona z siebie, z racji spożytych kalorii ale warto było zaszaleć. Naprawdę warto oddać się uczcie smakowania i delektowania się jedzeniem w restauracji Roxx. Oceniam na 5.