Remigiusz Rączka

 Urodził się i wychował w tradycyjnej śląskiej rodzinie z tradycjami górniczymi.  Od dzieciństwa uczestniczył i pomagał w tradycyjnych czynnościach związanych z kulturą śląską takich jak: kiszenie kapusty, świniobicie, wykopki, skubanie pierza czy też wiele innych. Kultura śląska (gwara, kuchnia, obyczaje) to elementy, które na zawsze zagościły w sercu Remigiusza. Ukończył Technikum Hotelarskie, a następnie studnia turystyczne o specjalności Hotelarstwo. Po ukończeniu pedagogicznych studiów podyplomowych rozpoczął pracę jako nauczyciel przedmiotów zawodowych w szkole średniej. Od 2001 roku nieprzerwanie związany jest z branżą gastronomiczną. Od 2008 roku prowadzi różne, telewizyjne programy kulinarne:2008-2011- „Kuchnia po śląsku”- TVS, 2011- nadal, „Rączka Gotuje” TVP Katowice, 2015-2020- kucharz gotujący w „Pytanie na śniadanie” -TVP 2, 2019-nadal- „Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki” W latach 2015-2019 prowadził również programy radiowe w :Radio Vanessa, Radio Katowice, Radio Silesia.

W latach 2013-2020 prowadził autorską restaurację z kuchnią śląską „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śląskim
„Rączka gotuje na beztydziyń i świynta”- jesień – zima- 2015

„Rączka gotuje na beztydziyń i świynta”- wiosna- lato- 2016

„Zasmakuj w Sienkiewiczu”- 2016 to książki które wydał.

Przez ostatnie kilka lat przeprowadził kilkadziesiąt, kilkaset pokazów i warsztatów kulinarnych.
W planach wydanie nowej książki kulinarnej, a także ciągły rozwój osobisty poprzez liczne działania jak warsztaty, pokazy, stworzenie linii produktów asygnowanych osobą Remigiusza Rączki.