XI EDYCJA KNKURSU POLSKA OD KUCHNI ROZSRTRZYGNIĘTA
Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano 7 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziesięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 800 restauracji, 1 119 z nich uczestniczyło w akcji, 420 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono statueteki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie. Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych. Konkurs pozyskał 2 nowych Ambasadorów a zostali nimi Giancarlo Russo były prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce( FIC Polonia) oraz Marcin Soból Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska. Tytuł arcymistrza sztuki kulinarnej otrzymało 3 wybitnych kucharzy. Krzysztof Szulborski, Robert Sowa ora Kurt Scheller. Ujrzał również światło nowy projekt w konkursie CHEF S CHOIS WYBÓR SZEFÓW KUCHNI.To projekt w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii . przyznaje najlepszym firmom branży HORECA w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi. SER BURSZTYN – KTÓRY W TYM ROKU OBCHODZI 20 LECIE ISTNIENIA NA POLSKIM RYNKU został pierwszym laureatem.

XI edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się po raz pierwszy od dwóch lat w normalnym trybie konkursowym. Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Od jedenastu lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków.

LAUREACI

SZEF KUCHNI ROKU 2022 W POLSCE

JACEK KEMPA RESTAURACJA WOŁA WINA WROCŁAW

ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU 2022 W POLSCE

RESTRO & WINEBAR OMATSU by TOMASZ SMOCZYK ROPCZYCE

NAJLEPSZY STEK HOUSE W POLSCE W 2022 ROKU

RESTAURACJA STIXX WARSZAWA

NAJLEPSZA RESTAURACJA RODZINNA W POLSCE 2022

RESTAURACJA CEGIELNIA MISZEWO

NAJLEPSZA RESTAURACJA RYBNA W POLSCE

SARDYNKA USTECKA USTKA

CATERING DIETETYCZNY ROKU 2022 W POLSCE

BE DIET CATERING WARSZAWA

PRODUKT CZEKOLADOWY ROKU

CZEKOLADKI BĄ PRODUCENT Krzywa czekolada Krzysztof Polak IWICZNA

TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA

RESTAURACJA HOTELU ,,SULBIN’’ GARWOLIN
RESTAURACJA BESKIDZKA 40 SZCZYRK
BURSZTYNOWA BISTRO WARSZAWA
RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TURTUFE WARSZAWA
RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE
RESTAURACJA BEEF AND PEPER STEAK HOUSE WARSZAWA
RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ RESORT & SPA ISTEBNA

KUCHNIA AUTORSKA

RESTAURACJA MEZE by TEO VAFIDIS & SONS WARSZAWA
N 31 RESTAURANT & BAR WARSZAWA

KATEGORIA RESTAURACJE HOTELOWE

RESTAURACJA HOTELU HOLIDAY INN GDAŃSK- CITY CENTRE GDAŃSK
RESTAURACJA APARTAMENTY ZIELONY ZAKĄTEK USTKA
RESTAURCJA VANILLA SKY KRAKÓW
RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL OLSZEWO-BORKI
RESTAURACJA BAZAR 1838 POZNAŃ
RESTAURACJA POLSKA W AIPORT HOTELU WARSZAWA
RESTAURACJA PO NIDZIE BUSKO – ZDRÓJ
RESTAURACJA DWÓR KALISZKI KALISZKI
RESTAURACJA FERULA W Hotelu Bacówka Radawa & SPA****. RADAWA

KATEGORIA DOMY WESELNE

RESTAURACJA GALA LUBRANIEC
RESTAURACJA STARY KAMIONEK KAMIONEK

KATEGORII BARY, BISTRO

RESTAURACJA WARSZAWKIE BISTRO WARSZAWA
MOONLIGHT COCKTAIL BAR STARE BABICE
ZACHODNIA KAWIARNIA BISTRO BIAŁYSTOK

KATEGORIA KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI TYCHY
RESTAURACJA SI WARSZAWA
RISTORANTE SAN LORENZO WARSZAWA
RISTORANTE PIZZERIA TAROMINA OŚWIĘCIM
RESTAURACJA PECORINO ITALIAN FOOD & WINE ZABKI
RESTAURAJA ALBERO KARPACZ
BUKOVA RESTAURACJA Z KLIMATEM W ISTEBNEJ ISTEBNA
RESTAURACJA VILLA TOSCANA NOWY TARG
RESTAURACJA VILLA TOSCANA ZAKOPANE

KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA

RESTAURACJA ROXX WARSZAWA
RESTAURACJA ZAJAZD PLAN WOLBÓRZ

KATEGORIA KUCHNIA

POLSKA RESTAURACJA IMPRSEJA KROTOSZYN

KUCHNIA REGIONALNA

RESTAURACJA "WILLA POD KASZTANAMI" PIWNICZNA

KUCHNIA AZJATYCKA

CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA PIASECZNO
MAGD-IWO KUTRA Spółka Komandytowa właściciel marki
RESTAURACJA THAISTREET WARSZAWA

KATEGORIA STEK HOUSE

RESTAURACJA JABLONA POWIDZ


GŁÓWNY PATRON MEDIALNY: Gdzie Zjeść Info.

Pozostali patroni medialni to: NEWS GASTRO, BIZNES RESTAURACJE & CATERING, MISTRZ BRANŻYMAGAZYN RESTAURACJA, PORADNIK RESTAURATORA, PRZEGLĄD PIEKARSKI CUKIERNICZY ,SZEF KUCHNI, KULINARNY BLOG, RADIO HORECA, TELEWIZJA TV WIP

PARTNER GŁÓWNY GASTRO MAGIC WYPOŻYCZALNIA ,MUSZYNIANKA PARTNER MIEJSCA GALI RSTAURACJA STIXX .PARTNER SPECJALNY DINE 2 DOOR POZOSTALI PARTNERZY: BUKAT, PIĄTNICA, SKARBY SEROWARA, LAZUR, WIATROWY SAD, DILMACH, SAQUELLA CAFE CHEMAN, NALEWKI STAROPOLSKIE MAJEWSKI, MARKA BACZEWSKI, TŁOZNIA MAURER, PATRONAT MRYTORYCZNY - EURO TOQUES Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy i Szefów kuchni oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Organizator Akcji „Polska od Kuchni” Organizatorem akcji „Polska od Kuchni” jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni”, którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA - Znak Jakości Przedsiębiorców - promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc - Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalność gospodarczą. FUNDACJA WIP WARTO IM POMÓC: tel. 22 897 67 42, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Kontakt dla mediów: PR & ART Jolanta Gałązka, tel. +48 501 018 847, e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

 

 

Hotel jest usytuowany  pośród pięknych lasów co zrobiło na mnie miłe  wrażenie już od pierwszej chwili. Wnętrze restauracji przestronne, elegancko urządzone. Widać dbałość o szczegóły i detale.  Na przystawkę zamówiłem tatara z polędwicy wołowej z fermentowanym pieprzem i marynowanym rostbefem. Przesympatyczna kelnerka przyniosła Amuse-bouche. Był to hummus wraz z pieczywem podany w przepięknie przyozdobionym słoiku. Smak mnie zachwycił, pomyślałem, że skoro początek podróży kulinarnej jest na tak wysokim poziomie, to czeka mnie kulinarna uczta i nie zawiodłem się. Tatar z polędwicy, ręcznie siekany z wyśmienitymi dodatkami. Polecam. Deska wędlin i serów od lokalnych rzemieślników zrobiła na mnie duże wrażenie. Szef kuchni wędzi je osobiście. Łosoś wędzony ( palce lizać), chyba najlepszy jaki jadłem w życiu. Kurki marynowane własnej roboty podbijały smak.

Zamówiłem koktajl owocowo-warzywny( burak-jabłko-truskawka-wiśnia) . Dobrze skomponowane składniki z dominującym burakiem . Zupa, którą wybrałem to rosół z gęsiny i ręcznie lepionymi sakiewkami z farszem mięsnym. Po zjedzeniu tej zupy każdy zrozumie dlaczego rosół to królowa polskich zup.  Rosół z Restauracji Miodowa z czystym sumieniem każdemu mogę polecić.

Restauracja proponuje dania regionalne tj.Ravioletti z gęsiną i leśnymi grzybami, golonka zapiekana w piwie kozicowym z ziołowymi ziemniaczkami i karmelizowaną brukselka, rejbak kurpiowski z szarpanym żeberkiem wieprzowym oraz kartacze z farszem mięsnym i surówką z ekologicznej kapusty kiszonej i to danie zdecydowanie polecam.

Idealnie wysmażony stek z antrykotu z frytkami belgijskimi  oraz grillowaną cukinią to prawdziwy król w daniach głównych tej restauracji. Dla tego dania warto odwiedzić Miodową.. Na deser sernik z musem wiśniowym i beza z marcepanem. Sam nie wiem co lepsze.

Restauracja Miodowa to miejsce z klasą, a karta win jakie lokal proponuje zaspokoi gusta każdego znawcy.  Szefem kuchni restauracji jest Pan Jacek Grela, człowiek z pasją, którego miałem okazję poznać. Opowiadał mi o lokalnych produktach, które z wielkim zaangażowaniem  osobiście marynuje, kisi i wędzi, aby dać to co najlepsze gościom restauracji.

Restauracja Miodowa to miejsce, w którym zdecydowanie chce się spędzić dłuższy czas. Miły nastrój, profesjonalna obsługa i wysoki poziom smaku serwowanych dań jest godny rekomendacji tego miejsca.